Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 3

Biserica Domneasca de la Ruginoasa

Adaugat la: 08 Sep 2008, ora 08:55 / Accesari: 2562 / Id: 55
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 2606 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 3 25
8.33
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: Ruginoasa
Judet: Iasi

Descriere Furnizor

In primul deceniu din secolul XIX, proprietarul mosiei Ruginoasa, vistiernicul Sandu Sturdza cladeste un palat in stil neoclasic, ce avea sa fie prefacut mai apoi dupa arhitectura stilului gotic. Asa cum era obiceiul, el ridica langa palat, in 1811, biserica actuala, pe locul unde a fost o biserica de lemn. Acest lucru rezulta din pisania ce a fost asezata la intrare si care s-a distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Pe clopotul mare, ce a servit biserica din 1817 si care astazi este piesa de muzeu, se afla urmatoarea inscriptie:

Acest sfant si dumnezeiesc locas, intru care se praznuieste Adormirea Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria si Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, s-au zidit din nou intru lauda maririi lui Dumnezeu de Binecredinciosul si de Dumnezeu Boier Sandu Sturdza Marele Vistiernic si sotia sa, Domnita Ecaterina, Fiica raposatului Domn Dimitrie Moruz Voievod cu fiii lor: Smaranda si sotul sau Alexandru Bals biv-vel vistiernic si Constantin Sturdza biv-vel vornic cu sotia sa Elena Cantacuzino si spre vesnica pomenire a raposatilor intru fericire parintilor dumisale Ștefan Sturdza ce au fost mare logofat si a sotiei sale Ruxandra Mamona si a tot neamul, la anii de la Hristos 1811.

Descriere

Biserica este o constructie solida din piatra si caramida groasa. Stilul arhitectural apartine epocii decadente moldovenesti, cu planul in forma de cruce, cu multe motive ce o face deosebita, intre care si cei patru pilastri de la intrare ce sustin un frontal in forma triunghiulara, motive asemanatoare palatului Sturzestilor. La intrare, pe pronaos, se afla un turla ce serveste de clopotnita, iar pe naos se gaseste o calota mare.

Lungimea bisericii este de 32 metri, latimea de 17 metri, iar inaltimea turlei este de 37 metri. Pe pereti sunt firide dreptunghiulare mari cat peretele, iar la cornisa ornamente in forma de patrat sau romb.

Din vechea pictura murala s-au pastrat cateva icoane – ca sfintii evanghelisti de la bolta naosului – ce au fost restaurate in anul 1986. Catapeteasma a fost lucrata in jurul anului 1950 in Atelierele Institutului Biblic din Bucuresti, unde s-a executat si pictura icoanelor din ea. In biserica se afla urmatoarele obiecte artistico-istorice: doua randuri de vesminte preotesti lucrate cu fir de aur si argint, uzate, un potir din argint, icoana Maicii Domnului imbracata in argint, cinci candele de argint si cateva icoane din vechea catapeteasma.

Aceasta biserica deserveste Parohia Ortodoxa Ruginoasa si face parte din Protoieria Pascani, Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Hramul bisericii este "Adormirea Maicii Domnului" - 15 august, iar al doilea hram "Sfanta Mare Mucenita Ecaterina" - 25 noiembrie.

Alexandru Ioan Cuza si Ruginoasa

In anul 1873 au fost aduse si inhumate langa biserica ramasitele pamantesti ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820, Husi Moldova - † 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), primul Domn al Romaniei (1859 - 1866), apoi in anii 1907-1908 doamna Elena Cuza (17 iunie 1825 - 2 aprilie 1909) face un cavou in biserica, unde aseaza osemintele Domnitorului Unirii si a celor doi fii adoptivi, Alexandru si Dumitru.

Osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza nu mai sunt in cavoul din biserica – asa cum dorise el – intrucat au fost luate in timpul celui de-al doilea razboi mondial si duse la Curtea de Arges, iar la inapoiere, biserica fiind distrusa partial au fost asezate la biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Biserica vazuta dinspre palat - Biserica Domneasca de la Ruginoasa #1Exteriorul bisericii - turla de la intrare - Biserica Domneasca de la Ruginoasa #2Locul unde a fost inmormantat domnitorul, în dreapta bisericii - Biserica Domneasca de la Ruginoasa #3Osemintele din biserica - Biserica Domneasca de la Ruginoasa #4Biserica Domneasca - Biserica Domneasca de la Ruginoasa #5
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »