Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 3

Manastirea Bogdanesti

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 07:27 / Accesari: 14246 / Id: 117
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 14444 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 15 126
8.40
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: Satul Bogdanesti
Judet: Suceava

Descriere Furnizor

Aici a fost construita o biserica, in jurul anului 1363, de catre voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Distrusa din temelii de tatari, obstea monahala a fost stramutata in anul 1542 la nou-infiintata Manastirea Rasca, construita in vecinatate. Din anul 1994 s-a inceput reconstructia Manastirii pe un nou amplasament. Astazi aici fiinteaza un camin pentru batranii fara posibilitati materiale.

Decorul in care se afla manastirea este creat de catre valea raului Moldova si de padurea care se intinde la nord de manastire.

Istoricul fondarii

Satul Bogdanesti este o asezare de vechi razesi, aflata in apropierea primei capitale, Baia. In aceasta localitate, in jurul anului 1363, voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), impreuna cu doamna Maria, a zidit o manastire denumita Schitul Bogdanesti (sau Bogoslovul), pentru a servi drept biserica domneasca si loc de rugaciune.

In lucrarea "Istoria Sfintei Manastiri Rasca" (1901), arhimandritul Narcis Cretulescu precizeaza urmatoarele lucruri in legatura cu intemeierea ei: "Pe la anii 1343 - 1365, un Bogdan-Voda, poate cel dintai cu acest nume, se intoarce din bejenie de la Maramures, inconjurat de moldoveni si cler, se stabileste in targul Baia, se face proprietar pe mosia cu satul Bogdanesti si in memoria descalecarii lui cladeste biserica Manastirii Bogdanesti, pe numele lui, biserica cu hramul Sfantul Neculai". [1]

Fiind construita din lemn, biserica a rezistat curgerii timpului si atacatorilor timp de 150 ani, pana in anul 1510, cand a fost distrusa din temelii de tatari. Intre anii 1511 si 1512, cativa calugari vrednici au vrut sa o refaca tot pe vechiul amplasament, cu sprijinul lui Bogdan al III-lea (cel Orb), fiul lui ªtefan cel Mare. Dupa cum afirma Narcis Cretulescu in lucrarea sa, "Bogdan o inzestreaza cu obiecte de gospodarie, cu mosia Bogdanesti, inconjuratoare manastirii... ii da zestre alte pamanturi domnesti, luate din trupul pamanturilor manastirii Neamt".

Incercarea de reconstruire a manastirii nu reuseste, astfel ca in anul 1542, domnitorul Petru Rares a stramutat vechiul asezamant monahal, mai la deal, intemeind Manastirea Rasca. Unele documente istorice mai amintesc cateva incercari de revigorare a vietii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan, in secolul al XVII-lea, dar acestea sunt de scurta durata. Astfel, documentele mentioneaza intre anii 1528–1574 un schit de calugari, iar intre 1620–1740 sau 1630–1745 este mentionat un schit de maici si acesta cu multe intreruperi.

In Patericul Romanesc din anul 1998, este mentionat numele unui monah de la Manastirea Bogdanesti, numit cuviosul Iov Sihastrul, care a vietuit la manastire timp de cativa ani la sfarsitul secolului al XIV-lea, dupa care s-a retras in pustiu in padurile seculare de sub muntele Plesu, unde a sihastrit in aspra nevointa peste 40 de ani. Acest mare ascet era considerat ca avea darul Sfantului Duh si era facator de minuni, izgonind duhurile rele din oameni si prevestind cele viitoare. Ca urmare, in jurul sau s-a adunat peste 15 calugari, cu care a intemeiat in padure o mica sihastrie, cunoscuta multa vreme sub numele de Sihastria lui Iov, iar mai tarziu Poiana Iova.

Rectitorirea

In anul 1993, credinciosii din Bogdanesti au marcat locul vechiului lacas de rugaciune printr-o troita. La data de 20 iulie 1994, din initiativa preotului Gheorghe Loghinoaia s-a pus piatra de temelie la rezidirea Manastirii Bogdanesti, in prezenta PS Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si fiu al satului. Incepand din anul 1994, s-a inceput rezidirea Manastirii Bogdanesti pe un nou amplasament.

Elementele componente ale ansamblului manastiresc sunt urmatoarele:

* Biserica propriu - zisa;
* Aghiazmatarul;
* Asezamantul crestin filantropic "Acoperamantul Maicii Domnului";
* Clopotnita si Cladirile anexe
* Monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul.

Biserica a fost construita din piatra, dorindu-se ca aceasta sa fie un altar inchinat Voievodului descalecat din Maramures. In interiorul bisericii, s-a ampolasat mobilier sculptat de catre mesteri din stejarul padurilor bucovinene. In interval de 10 ani de la punerea pietrei de temelie, s-au inaltat biserica (care a fost pictata in tehnica fresca), turnul-clopotnita, chilii, o fantana adanca de 20 de metri, monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul, totul imprejmuit cu zid temeinic, de piatra.

Dupa cum spune si pisania aflata la intrarea in biserica: "Biserica actuala si cladirile dimprejur s-au construit numai in scop filantropic, din jertfa si contributia credinciosilor din com. Bogdanesti, din localitati invecinate si din alte parti. Primul slujitor si ctitor al Manastirii Bogdanesti a fost Preotul Gheorghe Loghinoaia si prezbitera Aurica ajutat de Nistor Ion si multi binevoitori crestini."

La data de 7 mai 2006 a avut loc slujba de sfintire a bisericii, care a fost celebrata de catre un sobor de arhiereu si preoti, in frunte cu IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. La aceasta ceremonie au luat parte peste 5.000 de credinciosi din comuna si din localitatile invecinate.

In jurul bisericii, in anul 1995, a luat fiinta Asezamantul crestin filantropic "Acoperamantul Maicii Domnului", ca opera a crestinilor ortodocsi si a preotului Gheorghe Loghinoaia. Aici si-au gasit adapost, hrana si odihna rugaciunii 70 de batrini fara posibilitati materiale de intretinere.

In curtea bisericii se afla statuia voievodului Bogdan I al Moldovei, executata de catre arh. ing. Catalin Batar. Statuia a fost sfintita in anul 2001 de catre IPS Pimen.

Hramul Manastirii Bogdanesti este sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit aici in prima duminica dupa 20 iulie. Deasemenea, o alta importanta zi de pelerinaj este si sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), al doilea hram al bisericii. An de an, de hramul Manastirii, IPS Arhiepiscop Pimen Zainea al Sucevei si Radautilor vine la manastire si celebreaza slujba arhiereasca.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Aghiasmatarul, caminul de batrani, statuia lui Bogdan Voda ai biserica - Manastirea Bogdanesti #1Turnul-clopotnita privit din curtea manastirii - Manastirea Bogdanesti #2Statuia voievodului Bogdan I - Manastirea Bogdanesti #3Biserica privitadin fata - Manastirea Bogdanesti #4Tabloul votiv din biserica - Manastirea Bogdanesti #5
Comentarii
10 Apr 11, ora 09:27
Gasiti mai multe informatii aici:

www.bogdanesti.ro
A L

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »