Descriere Furnizor
Primii lipoveni (rusi staroveri) au venit in Moldova pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, fiind alungati de catre rusi din cauza faptului ca s-au opus reformei bisericesti initiate de catre tarul Alexei Mihailovici Romanov (tatal lui Petru cel Mare) si de patriarhul Nikon al Rusiei (1652–1658), reforma cunoscuta sub denumirea de raskol. Reforma, care viza modificarea ritualului bisericesc a inceput in anul 1654 si a fost adoptata de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1667.
Comunitatea rusilor staroveri (cunoscuti sub denumirea de lipoveni) din orasul Iasi, capitala Principatului Moldovei la acea vreme, si-a construit in anul 1780 prima lor biserica, din barne, pe malul stang al Bahluiului, chiar pe locul unde se gaseste astazi actualul locas de inchinare. Deteriorata ca urmare a trecerii timpului si a intemperiilor, biserica este refacuta din caramida la anul 1830, dar turnul si clopotnita au ramas tot din lemn. In anul 1866, are loc un incendiu care va ruina cu totul biserica.
In perioada restaurarii bisericii, care fusese distrusa de incendiu, pentru a asigura continuitatea slujbelor, s-a construit Paraclisul "Sf. Apostoli Petru si Pavel". Restaurarea si extinderea locasului de cult al rusilor staroveri au avut loc in perioada anilor 1872-1882, dupa planurile arhitectului roman ªtefan Emilian si prin subscriptie publica, sub supravegherea starostelui lipovean Vasile Fomin. In prezent, biserica lipoveneasca din Iasi poseda o serie de icoane valoroase, realizate in stilul traditional al artei ruse bisericesti.
Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Iasi (jud. Iasi) functioneaza si in prezent avand ca preot paroh pe Vasile Husleag. Din punct de vedere canonic, Parohia depinde de Eparhia Ortodoxa de Rit Vechi a Bucovinei si Moldovei, cu sediul in orasul Targu Frumos (judetul Iasi).
Sursa: Wikipedia