Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 3

Manastirea Sf. Mina din Rosiori

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 08:20 / Accesari: 10756 / Id: 122
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 11338 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 41 353
8.61
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: Satul Rosiori
Localitate: comuna Forasti
Judet: Suceava

Descriere Furnizor

La manastire se ajunge de pe Drumul National Falticeni-Roman, facand o ramificatie stanga de un kilometru, pe un drum de piatra. Complexul manastiresc este construit incepand din anul 1995 pe un loc inalt, cunoscut sub denumirea de «Dealul bisericii», de unde se poate vedea albia raului Moldova cu satele Rosiori, Giulesti, Vadu Moldovei, Boroaia, Raucesti, Draguseni.

Antecedente monastice

Locul unde este amplasata astazi Manastirea "Sf. Mina" din Rosiori este cunoscut sub denumirea de "Dealul Bisericii" pentru ca pe acest deal au existat schituri cu obste de calugari, care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor.

Cronicile istorice amintesc de existenta unui schit cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", care a existat in perioada secolului al XIX-lea. In urma sapaturilor efectuate in perimetrul manastirii s-au descoperit oseminte ale calugarilor ingropati aici, iar pe o caramida datata din anul 1864 era inscris numele unui ieromonah Porfirie, care fusese ingropat langa peretele bisericii. Schitul a ajuns in paragina din motive care tin de vitregia vremurilor.

Un al doilea schit de calugari a existat aici intre anii 1934-1937. Un monah de la Manastirea Neamt, protosinghelul Gamaliil, a sosit in aceste locuri cu dorinta de a ridica un nou asezamant monahal pe locul ruinelor fostului schit. Traditia locului spune ca in momentul in care a vrut sa puna temelia pentru Sfanta Masa a noului asezamant, prin lucrarea Sfantului Duh s-a aflat o candela aprinsa din timpul vechiului asezamant. Acest schit avea o bisericuta de lemn acoperita cu sindrila, unde au slujit protosinghelul Gamaliil impreuna cu schimonahul Varlaam, precum si monahii: Chiriac, Gherontie, Nifon, Iftimie si altii. Noul hram al schitului a fost "Schimbarea la Fata".

In acest schit s-au asezat 17 monahi care nu au recunoscut trecerea Bisericii Ortodoxe Romane la calendarul gregorian in anul 1924. Ca urmare a persecutiilor la care au fost supusi de catre autoritati, in anul 1937 calugarii care tinea randuiala calendarului iulian au fost alungati din acest loc (sub pretextul ca la manastire sunt comunisti) si s-au imprastiat pe la alte manastiri. Biserica a fost demolata, iar pe locul altarului s-au plantat salcami care au dainuit pana la a treia rezidire. Clopotul manastirii a fost luat de catre biserica din satul Oniceni.

Dupa preluarea puterii de catre comunisti si inceperea colectivizarii agriculturii, prin anii '60, s-a incercat ridicarea pietrei Sfintei Mese a altarului pentru a ara acest loc si a-l face teren arabil. Tot traditia populara afirma ca anvelopele tractorului au explodat, asa ca piatra Sfintei Mese n-a putut fi ridicata si indepartata de acolo.

Manastirea actuala

Dupa Revolutia din decembrie 1989, credinciosii ortodocsi de stil vechi din zona au dorit sa reconstruiasca biserica si astfel s-a construit in anul 1990 un paraclis provizoriu din BCA in forma de cruce. Incepand din anul 1995, sub conducerea staretului Varnava Ene, a inceput sa se construiasca o biserica mare din zid de piatra, corpuri de chilii, paraclisul din incinta staretiei, turnul-clopotnita de la intrare si zidul inconjurator de piatra.

Catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaste si stranele din interiorul bisericii sunt facute din lemn de stejar. Desi nu este finalizata constructia sa, s-a inceput sa se slujeasca deja in biserica mare, cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Mina". La data de 9 februarie 2003, s-a celebrat o liturghie arhiereasca la care au participat un sobor de preoti si numerosi credinciosi, cu acest prilej manastirea primind o sfanta racla cu particele din moastele Sf. Mare Mucenic Mina, Sf. Ierarh Vasile cel Mare, Sf. Ierarh G1icherie Marturisitorul, Sf. Sfintit Mucenic Haralambie si Sf. Mucenic Florian. Toate acestea au fost insotite de Sfantul Acoperamant de pe Racla Sf. Mina din Egipt.

Ulterior, la 11 iunie 2003, Manastirea a primit Sfanta Icoana "Axionita", care fusese pictata cu 21 de ani in urma. Peste un an, la 11 iunie 2004, s-au adus de la Ierusalim o particica din Lemnul Sfintei Cruci si particele din moastele Sf. Mucenici Modest si Ermoghen. In anul urmator, 2005, Manastirea a primit particele din moastele Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur, Sf. Ierarh Ghenadie si Sf. Mare Mucenic Pantelimon. Tot in acelasi an, au fost aduse doua icoane ale Maicii Domnului, denumite "Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutatoare" si "Gherontissa", care au fost cumparate de catre credinciosi de la un calugar din Sfantul Munte Athos si donate manastirii.

Manastirea are trei clopote, confectionate din staniu, argint, bronz si cupru si reprezinta Sfanta Treime. Ele au fost sfintite in iulie 2006. Initial, manastirea avea un clopot de 400 kg, dar o familie din Iasi a donat un clopot de peste o tona. Ulterior, manastirea a mai primit inca doua clopote din partea conducerii combinatului Sidex Galati, ai carui patroni indieni, desi sunt budisti, au ramas impresionati de manastire. [1]

In prezent, Manastirea "Sf. Mina" din Rosiori dispune de o obste de 7 calugari, staret fiind arhimandritul Varnava Ene. Hramurile manastirii sunt urmatoarele sarbatori: «Sfantul Mare Mucenic Mina», «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril», «Sfantul Ierarh Vlasie» si «Sfantul Apostol Varnava».

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Manastirea Sf. Mina din Rosiori. - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #1Biserica Manastirii Sf. Mina din Rosiori - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #2Valea Moldovei vazuta de la manastire - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #3Intrarea în manastire - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #4Biserica vazuta din afara manastirii - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #5Cruce aflata in incinta manastirii - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #6Complexul aflat în constructie - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #7Icoana Maicii Domnului Axionita - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #8Icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutatoare - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #9Icoana Maicii Domnului Gherontissa - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #10Racla cu sfintele moaste - Manastirea Sf. Mina din Rosiori #11
Comentarii
06 Nov 09, ora 04:24
ESTE O MANASTIRE MINUNATA.CAND AJUNGI IN ACEL LOC SIMTI O LINISTE SUFLETEASCA,UITI DE TOATE NECAZURILE.CEL CARE II TRECE PRAGUL ODATA SIGUR VA VENI DE MAI MULTE ORI.
22 Jul 09, ora 09:27
Este o manastire minunata.Nu ar trebui sa existe crestin care sa ajunga in Moldova si sa nu viziteze aceasta manastire!Este un Sf.Locas in care te poti linisti si-ti poti da seama de ce inseamna viata cu adevarat.

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »