Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 2

Manastirea Neamt

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 08:09 / Accesari: 2413 / Id: 121
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 2436 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 0 0
0
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: Comuna Vanatori-Neamt
Judet: Neamt

Descriere Furnizor

Istoric

Manastirea este atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea. Ctitorirea manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391), care a construit prima biserica din piatra, astazi disparuta, insa, pe amplasamentul manastirii, existase o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba, construita de monahi cu un secol inainte. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul ªtefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul Inaltarea Domnului.

In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului. Specific este Aghiazmatarul circular din fata manastirii, unde se face sfintirea apei la hram. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel, facatoare de minuni.

Asezamantul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale. In camera mormintelor este ingropat ªtefan Voievod (unchiul lui ªtefan cel Mare), iar in pronaos se afla moastele sfantului necunoscut descoperite in 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.

Arhitectura

Biserica ctitorita de ªtefan cel Mare este principalul monument istoric si de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii, de o eleganta si frumusete deosebite. Dimensiunile si monumentalitatea ansamblului au sporit prin introducerea in constructie a unor elemente noi: pridvorul, situat in fata intrarii si sala mormintelor, sau gropnita, amplasata intre pronaos si naos.

Pronaosul, de forma dreptunghiulara, este boltit cu doua calote sferice. Naosul, tot dreptunghiular, de dimensiuni mari, are doua abside laterale, semicirculare in interior si pentagonale in exterior, baza fiind formata din patru arce oblice sprijinite pe alte patru arce mari. Turla se ridica in mijloc, iar noua contraforturi masive sustin zidurile pana la nivelul boltilor. Fatadele sunt frumos ornamentate in stil autohton moldovenesc, rezultat din imbinarea elementelor bizantine (ceramica smaltuita, caramizi si discuri diferit colorate, in verde, in galben, in brun) cu cele gotice (contraforturile si ancadramente de usi si ferestre). Discurile smaltuite si nisele impodobesc si turla, de forma octogonala, prevazuta cu patru ferestre. Pictura din absida principala, naos si sala mormintelor apartin ultimilor ani de domnie ai lui ªtefan cel Mare, iar cea din pridvor si pronaos este din timpul lui Petru Rares.

Manastirea a suferit multe devastari si incendii distrugatoare, urmate de refaceri care au distrus treptat zugraveala initiala.

A doua biserica inclusa in complexul manastiresc este biserica Sfantul Gheorghe, incorporata in zidul de incinta.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Manastirea Neamt #1Biserica Sf. Gheorghe, incorporata in zidul de incinta (vedere din curtea manastirii) - Manastirea Neamt #2Agheasmatarul, amplasat în fata intrarii - Manastirea Neamt #3Turnul clopotnita de la intrare - Manastirea Neamt #4Biserica ctitorita de Stefan cel Mare - Manastirea Neamt #5Curtea interioara a manastirii - Manastirea Neamt #6Picturi murale in tunelul de intrare - Manastirea Neamt #7Toaca manastirii - Manastirea Neamt #8
Comentarii
07 Jun 11, ora 15:45
As avea o intrebare, cam cati turisti pe an sau in ultimii doi ani sau daca aveti o statistica. Va multumesc!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »