Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 2

Manastirea Antim

Adaugat la: 10 Sep 2008, ora 01:35 / Accesari: 1159 / Id: 133
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 1174 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 0 0
0
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: --
Judet: Bucuresti

Descriere Furnizor

Initial, manastirea avea forma unei cetati, cu biserica in centru; pe laturile care descriu perimetrul unui patrat erau chiliile, iar in fiecare colt era cate un turnulet.

Realizarea artistica a manastirii reprezinta o marturie elocventa a vietii culturale bucurestene de la inceputul secolului XVIII-lea. Intregul complex – biserica, chilii, paraclis, clopotnita, case egumenesti – a fost executat, atat arhitectonic cat si pictural, potrivit planurilor intocmite de marele ierarh.

Biserica este singura ridicata in sec al XVIII-lea cu planul in forma treflata; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate in piatra; rozete mari si bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile si piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale. Dimensiunile geometrice ale bisericii sunt 30 metri lungime si 10 metri latime, naosul cu doua ferestre la fiecare absida amintind de structura vechilor biserici sarbesti .

La restaurarea din 1863 s-au adaugat amvonul si cafasul, executate din lemn de stejar, de catre Carol Storck, si avand acelasi model sculptural cu stranele.

Deasupra usii de la intrare, sub pisanie, se afla decoratia sculptata a emblemei Sfantului Antim, melcul, simbol al credintei si smereniei, incadrat de o cununa de lauri si avand in partea superioara o stea. Aceeasi forma de melc a avut-o si prima cheie a usii bisericii, fieraria broastei aflandu-se din 1855 in Muzeul National.

Sculptata de Sfantul Antim insusi, usa masiva de lemn de stejar de la intrarea in biserica, depasind in frumusete toate realizarile artistice de acelasi gen din vremea sa, capata stralucirea unei taine duhovnicesti: nu putem intra in biserica decat prin lucrarea Pastorului care are ca "descuietoare" credinta si smerenia.

Traditia mentioneaza ca toate sculpturile din piatra ale tamplei, ale picioarelor coloanelor si ale ancadramentelor, ca si pictura din biserica mare si din paraclis, au fost executate dupa schitele mitropolitului ctitor, care a si pictat cateva icoane pe fresca zidurilor, alaturi de Preda Zugravul; pictate de el sunt si cele doua icoane: icoana Tuturor Sfintilor si Icoana celor patru sfinti (Alexie, Nicolae, Antim si Agata). Tampla de piatra, originala, a fost remontata in anul 1966, adaugandu-i-se icoanele imparatesti si cele praznicale, executate din mozaic.

In prezent, ansamblul manastiresc, monument istoric valoros, gazduieste, in afara manastirii propriu-zise, o parte a administratiei patriarhale, precum si biblioteca Sfantului Sinod.

Manastirea Antim este resedinta a episcopilor vicari patriarhali.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama
Furnizori Premium
Afisarea furnizorilor premium se face aleator, cu actualizare la fiecare 30 de minute.
Avantaje Furnizor Premium ***
Prognoza meteo
Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »