Manastirea Moldovita , judetul Suceava
Manastirea Moldovita este una din vechile asezari calugaresti, cu un important si glorios trecut istoric, strajuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord, situata in comuna Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama.
Descriere Furnizor
Biserica pictata a manastirii este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Originea acestei manastiri ramane invaluita in negura vremii, traditia aminteste de existenta ei inca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.
Sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotita si inzestrata de ctitori, a dainuit pana la sfarsitul veacului al XV-lea cand, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit. Ruinele ei se vad si astazi la 500m distanta de actuala Manastire.
Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, ªtefan cel Mare, vrand sa continue existenta Manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si construieste actuala Biserica a Moldovitei in anul 1532, inchinand-o aceluiasi hram "Buna Vestire". In aceeasi epoca, Domnul imprejmuieste Biserica cu ziduri si turnuri de aparare, dandu-i aspectul unei mici fortarete. Fara indoiala ca au existat locuinte, dupa fundatiile care se vad in partea nordica, pe a caror temelii Episcopul Efrem de Radauti, intre anii 1610-1612, a construit clisarnita (casa egumeneasca) pentru locuinta sa, pentru pastrarea odoarelor Bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti, continuand in acest fel opera culturala a lui Rares.
Sursa: Wikipedia