Descriere Furnizor
Pana la Revolutia din decembrie 1989, in municipiul Iasi exista o singura biserica romano-catolica si anume Parohia "Adormirea Maicii Domnului", care servea si ca catedrala episcopala. Avand in vedere greutatile mari in ceea ce priveste pastorirea credinciosilor romano-catolici din orasul Iasi, incepand cu anul 1991 s-a inceput construirea unei noi biserici in cartierul Dacia-Alexandru, iar in anul 1992 s-a inceput construirea unei biserici in cartierul Nicolina.
In anul 1991, s-a inceput construirea pe un teren viran din cartierul Dacia a Bisericii "Sfantul Anton de Padova", dupa un proiect apartinand arhitectului Mihai Maica. Biserica a fost inaugurata in ziua de marti, 13 iunie 1995, in sarbatoarea Sfantului Anton de Padova, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii prezidata de catre episcopul, romano-catolic de Iasi, PS Petru Gherghel la care au participat preoti de la Episcopie, de la celelalte parohii din Iasi, de la Institutul Teologic si un mare numar de credinciosi.
Din acea data, biserica a functionat ca o filiala a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iasi (Catedrala Episcopala), celebrandu-se sfintele liturghii in fiecare duminica la orele 11.00 si la sarbatorile religioase.
Printr-un decret episcopal din 1 iunie 1996, Prea Sfintitul Petru Gherghel a hotarat, despartirea filialei "Sfantul Anton" - Dacia de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iasi si constituirea ei ca parohie de sine statatoare. Tot in aceeasi zi, a fost numit cel dintai preot-paroh al Parohiei "Sfantul Anton de Padova" din Iasi, in persoana parintelui Iosif Comorasu. In prezenta episcopului Petru Gherghel, in ziua de joi, 13 iunie 1996, s-a celebrat Sfanta Liturghie solemna de inaugurare si de luare in primire din partea noului paroh.
Incepand din anul 2003, intr-o zi din luna ianuarie a fiecarui an, se celebreaza in Parohia "Sf. Anton" o slujba comuna incadrata in programul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor.
In ziua de marti, 15 iunie 2004, la ora 17.30, in Parohia "Sf. Anton" din Iasi au fost aduse in pelerinaj de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" relicva si bustul aurit al Sfantului Anton de Padova. Aceste relicve au fost insotite de episcopii Petru Gherghel si Aurel Perca, ramanand pana a doua zi, la aceeasi ora. Cu acest prilej, s-a celebrat liturghia de hram de catre cei doi episcopi in prezenta a numerosi preoti, persoane consacrate si multi credinciosi, catolici si ortodocsi. S-a efectuat o procesiune cu bustul aurit si relicva sfantului Anton in piata din fata bisericii, piata care a fost denumita de atunci de catre Primarie cu numele de Piata Sf. Anton de Padova.
Dimensiunea domeniului parohial este de 3.655 m².
Sursa: Wikipedia