Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 2

Biserica Sf. Cruce

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 02:07 / Accesari: 1515 / Id: 67
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 1541 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 0 0
0
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: --
Judet: Suceava

Descriere Furnizor

Biserica se afla la baza Strazii Armenesti, formand impreuna cu Biserica "Sf. Simion" (construita in 1513) un ax care defineste vechiul nucleu de locuire a armenilor.

Istoria bisericii

Biserica "Sf. Cruce" din Suceava a fost zidita in anul 1521 in timpul domniei lui ªtefanita Voda (1517-1527), de catre Cristea Hanco (Hacic Hanconian) pe locul uneia mai vechi de lemn.

La aceasta biserica, in functiune si astazi in Suceava, se pastreaza mai multe pietre de mormant, printre care lepsedea funerara a diaconului Asvadur, din anul 1522, precum si altele pe care sunt inscriptionate anii 1577, 1612, 1618, 1626, 1641. De o deosebita importanta este o alta piatra de mormant, pe care se afla urmatoarea inscriptie: "Aceasta e locul de odihna a martirului Hagop, fiul lui Khogea Biata, acel care a cladit biserica, in anul 1055, la g. mai. S-a scris. Amin".

Aceasta piatra de mormant a pus in incurcatura pe istorici care cunosc precis din documente ca Biserica armeneasca "Sfanta Cruce" a fost ctitorita de catre Hacic Hanconian. Istoricul armena H. Dj. Siruni, tinand seama ca anul erei armene 1055 corespunde cu anul de la Hristos 1606, presupune ca aceasta piatra de mormant, care mentioneaza ca ctitor al Bisericii Sfanta Cruce pe Khogea Biata, este adusa din alta parte sau vrea sa arate ca respectivul ctitor pomenit "a cladit numai o parte a bisericii, sau clopotnita". [1]

Biserica a fost refacuta de mai multe ori, ceea ce ii confera aspectul unei constructii din secolul al XVIII-lea. Desi destinata cultului armean, prezinta numeroase elemente arhitectonice comune cu bisericile moldovenesti. In anul 1776 a fost construita in curtea bisericii Capela "Sf. Ioan", pentru pomenirea epitropului armean Hovhannes Capri.

In fata bisericii se afla un turn-clopotnita, modest ca inaltime si sprijinit de doua contraforturi, despre care nu exista informatii certe privind data construirii.

Ca urmare a faptului ca la inceputul secolului al XX-lea, calea ferata urbana Itcani-Areni trecea pe langa Biserica "Sf. Cruce", s-a prabusit bolta naosului si turla bisericii (“care a cazut inlauntru", din pricina trenului “care a sguduit si cladirea liceului"). Bolta naosului a fost refacuta abia in anul 1955. Dupa primul razboi mondial, s-a renuntat la folosirea acestei linii ferate urbane care a fost dezafectata.

Biserica a fost renovata si in prezent este folosita pentru celebrarea liturghiilor armenesti. Hramul acestei biserici este sarbatoarea Inaltarii Sf. Cruci, celebrata in fiecare an la data de 14 septembrie.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Biserica Sf. Cruce din Suceava - Biserica Sf. Cruce #1Turnul-clopotnita si biserica - Biserica Sf. Cruce #2Turnul-clopotnita - Biserica Sf. Cruce #3Intrari în turnul-clopotnita - Biserica Sf. Cruce #4
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »