Poate veni ca o surpriza pentru marea majoritate a cuplurilor din ziua de azi aflate in etapa de pregatire a propriei nunti, dar tortul de nunta nu a fost dintotdeauna destinat pentru a fi mancat de mire, mireasa si nuntasi, ci pentru...a fi aruncat inspre mireasa. Aceasta veche traditie este derivata din traditiile legate de fertilitate, ce implicau aruncarea de seminte de grau inspre proaspatul unit cuplu. Diverse alte traditii, ce implicau o prajitura, dar care nu trebuia mancata, au aparut in cursul secolelor, insa de abia in secolul 16 un bucatar francez a inventat primul tort de nunta cu care nuntasii se puteau chiar delecta.
In ziua de azi tortul de nunta nu mai este asociat cu un ritual de fertilitate, ci are mai mult simbolul de a fi prima masa a mirilor impreuna.
Din acest motiv, la petrecerea de dupa casatorie, tortul se serveste la ora 12, pentru a celebra prima zi impreuna a celor doi. Cuplurile in ziua de azi taie impreuna prima felie de tort si se servesc reciproc, pentru a simboliza suportul care si-l vor oferi unul celuilalt de-a lungul vietii in doi ce ii asteapta.
O data cu evolutia traditiei legate de tortul mirilor, aspectul acestuia a evoluat deasemenea. In ziua de azi torturile de nunta sunt niste mici capodopere, sunt in ton cu tema petrecerii. De asemenea, culoarea alba nu este obligatorie, mirii alegandu-si tortul avand ca limita doar propria imaginatie. Ornamente populare sunt: fructele, decoratii din fondanta sau din martipan, figurine reprezentand un cuplu etc. De asemenea, umplutura tortului poate fi din cele mai variate. Diferite creme si blaturi pot fi folosite pentru a crea o prajitura ce mirii si-o vor aminti toata viata. De exemplu, o prajitura de nunta traditionala italiana va avea o crema alba, in timp ce una greceasca va fi umpluta cu felurite fructe.