Multi considera acest obicei un simbol al dominatiei masculine. De fapt, obiceiul isi are originea in Grecia antica, mai precis in Sparta. Datorita sistemului educational prin care barbatii erau antrenati din copilarie in spirit militar, se crea o relatie nefireasca intre barbati, bazata pe o camaraderie a caror sensuri ne scapa astazi. Femeile nu reprezentau interes pentru barbatii spartani, obisnuiti cu companie masculina. Totusi societatea spartana trebuia sa asigure noile generatii de luptatori si pentru a face femeile "atractive" pentru razboinici, acestea erau tunse baieteste, sau chiar rase in cap si apoi erau acoperite cu un voal.
In societatea romana si in evul mediu, ridicarea voalului era dreptul exclusiv al mirelui si un semn al autoritatii barbatului asupra femeii. Alte surse sustin ca obiceiul dateaza din timpul in care erau la moda nuntile "aranjate". Fata miresei era acoperita pana cand mirele o insotea la ceremonie si pana cand ar fi fost prea tarziu sa se razgandeasca, in cazul in care nu i-ar fi placut chipul ei.
In zilele noastre, miresele poarta voal pentru a-si completa tinuta. Alegerea unui voal implica preferinte personale si in plus, el trebuie sa se potriveasca rochiei de mireasa. Daca rochia ta este foarte ornata, incarcata (cu broderii, aplicatii sau margele), alege un voal simplu. Nu trebuie sa existe o competitie pentru atentie intre ele.
In plus, ai putea strica eleganta rochiei. Poti adauga un sirag de perle pentru efect. Pe cealalta parte, daca rochia ta este simpla, clasica, si dramatismul este mai evident decat ornamentele, alege un voal deosebit, pe care sa il poti purta pe durata intregii ceremonii fara ca sa te incurce.
Un alt lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un voal este locul din biserica. Un voal lung, cu aspect dramatic, se potriveste unei catedrale (sau oriunde ai putea sa iti faci o intrare dramatica). In caz contrar, nu iti alege unul foarte lung. In plus: vei dansa, vei fi in centru atentiei, iar voalul nu trebuiei sa te incomodeze. Daca este posibil, cauta un voal pe care il poti "micsora" dupa ceremonia religioasa(gasesti voaluri detasabile).
Culoarea voalului nu trebuie neaparat sa fie aceeasi cu cea a rochiei, insa este obligatoriu ca cele doua culori sa se armonizeze perfect. Pentru un look romantic optati pentru voalurile cu mai multe straturi, cel mai obisnuit doua. In acest fel unul poate fi mai lung si altul mai scurt.
In timpul receptiei puteti renunta la voalul mai lung daca vi se pare incomod si veti ramane cu cel scurt, astfel veti arata in continuare ca o mireasa adevarata, cu toate accesoriile. Puteti sa va decorati voalul cu margelute, pietricele, broderie etc. Acestea pot fi de alta culoare decat cea a voalului. Important este sa tineti cont de modelul rochiei. Daca aceasta este prea incarcata, este bine sa optati pentru un voal simplu, daca rochia este mai simpla, va puteti impodobi voalul ori, din contra, pentru mai multa eleganta il puteti lasa simplu.
Blusherul (acea parte a voalului care va acopera fata in prima parte a ceremoniei religioase) este bine sa fie de lungime mica, mai exact sa depaseasca putin inferior gatul astfel incat sa va acopere o parte din decolteu.