Mancarea in sine nu iti afecteaza acneea, insa genetica si hormonii pot face acest lucru. Daca in familia ta sunt sau au fost membrii afectati de acnee, exista riscul ca si tu sa fi mostenit aceasta afectiune.
Alti factori care favorizeaza aparitia acneii sunt:
-fluctuatiile hormonale premestruale;
-medicamentele;
-stresul.
Incearca sa nu afectezi pielea deja lovita de acnee prin ruperea sau stoarcerea punstulelor. Doctorul iti poate recomanda mai multe tratamente impotriva acneii, care pot fi aplicate direct pe pustula.
Tratamentele trebuie facute pe baza de:
-peroxid de benzoil, care distruge acneea si reduce cantitatea de sebum;
-rezorcinol, care te poate ajuta sa scapi de punctele albe si de cele negre
-sulf, care ajuta la stoparea punctelor albe si negre.
-acidul salicilic, care ajuta la indepartarea punctelor albe si a celor negre, dar ajuta si la reducerea foliculinei
Tratamentele cu aplicare locala se gasesc sub mai multe forme: gel, lotiune, crema, sapun sau tampon. In cazul unor persoane aceste medicanete pot provoca efecte adverse, cum sunt: iritarea pielii, aspect de piele arsa sau roseata. Exista cazuri in care aceste efecte secundare se remediaza si dispar, insa, uneori acestea se agraveaza. Din aceasta cauza este bine ca te duci la doctor imediat ce ai observat primele reactii adverse pentru a hotara daca tratamentul va fi continuat sau nu.
Aceste tratamente sunt eficiente in eliminarea acneii doar daca sunt folosite cu regularitate. Sunt situatii in care trec pana si 8 saptamani pana vei observa primele imbunatatiri.
Daca suferi de acnee severa medicul poate opta, pe lang un tratament cu aplicatie locala, si la un tratament pe baza de medicamente.