Curentul ultimilor ani in materie de alimentatie si cosmetica este acela de a consuma produse bio, eco sau naturale. Peste tot suntem asaltati de campanii care ne prezinta produse ca fiind 100% naturale, sigur de folosit, ingredientele lor fiind bio din culturi selectionate. Aceste produse sunt destul de scumpe cat sa ne intrebam daca calitatea si puritatea lor se regaseste in pret sau daca nu cumva sub denumirea de bio, natural sau eco se ascund aceleasi chimicale, prezente mai in toate produsele: E-uri, parabeni, coloranti artificiali.
Legislatia in materie nu defineste foarte explicit cei trei termeni, lasand o portita pentru interpretari, produsul poate contine 95% produsi chimici si doar 5% ingrediente naturale, producatorul putandu-l comercializa sub denumirea de produs natural fara sa aiba probleme. Prin urmare atentie la etichete, aflati informatii despre substantele continute de aceste produse cosmetice; e suficient sa cautati pe Google si veti fi surprinse cat de multe informatii puteti gasi despre aceste ingrediente. Exista site-uri speciale care va ofera un index alfabetic al acestor compusi, putand afla informatii in detaliu cu privire la formula chimica, clasa de produsi din care fac parte, ce riscuri presupune folosirea lor.
O atentie deosebita, pe langa alimentatie, ar trebui sa o acordam si produselor cosmetice pe care le folosim zilnic. E bine de stiut ca pielea este organul cu cea mai mare putere de absorbtie, prin urmare tot ce aplicam pe piele - creme, produse de machiaj - ajunge prin intermediul acesteia la nivel celular, efectul ingredientelor nocive continute de cosmetice fiind acelasi ca si in cazul unei alimentatii nesanatoase pline de E-uri.
Facand o analiza a produselor cosmetice bio aflate pe piata romaneasca, inclusiv o parte a produselor comercializate de compania germana careia ii fac reclama vedete autohtone ca Stefan Banica si cuplul Maruta - Andra, am constat in continutul lor, spre dezamagirea mea, nu numai toata seria parabenilor, dar si o serie de coloranti artificiali destul de periculosi:
CI 15510 - colorant artificial cunoscut sub denumirea de Orange II sau Acid Orange, este puternic iritant pentru ochi si fata, se recomandandu-se folosirea de manusi si masca la manipulare.
CI 42090 - colorant artificial cunoscut si sub numele de E133 sau Brilliant Blue FCT, nerecomandat in dieta copiilor atunci cand este prezent in produse alimentare si puternic iritant. Se recomanda precautii la folosire si manipulare.
CI 13015 - colorant artificial denumit si Fast Yellow AB sau E105 a carui folosire in produsele alimentare este interzisa in America si Europa, ca efecte secundare provocand iritarea ochilor, pielii si sistemului respirator.
CI 16255 - colorant artificial care are si denumirea de Acid Red 18, iritant pentru piele si ochi.
CI 19140 - colorant artificial denumit si Acid Yellow 23, iritant pentru ochi, piele si sistemul respirator.
CI este prescurtarea de la Colour Index o clasificare a colorantilor sintetici, o lista intocmita pentru avea o evidenta a acestor compusi, cu toate detaliile. Este bine sa stiti ca unii dintre ei ii intalnim si in produse alimentare, sub denumirea de E-uri.
Concluzia este trista, cred ca numai de noi depinde sa ne ferim de ceea ce ne poate face rau iar ca si sfat: informati-va inainte de a cumpara ceva, raspunsurile se afla doar la un click distanta!
Fiti curioase, transformati-va in mici detectivi, curiozitatea va poate salva de la multe alegeri neinspirate si nesanatoase!