Casatoria este uniunea bazata pe dragoste dintre un barbat si o femeie, prin care acestia isi jura dragoste, credinta si sprijin reciproc. Casatoria copiilor este prilej de bucurie si mare sarbatoare in familie, la romani acest moment fiind sarbatorit asa cum se cuvine. Dar pentru a primi cununia religioasa ca taina, prin invocarea duhului divin care sa protejeze noua familie constituita, trebuie indeplinite anumite conditii de ordin legal si religios, fara de care mirii nu pot primi taina casatorie.
1. Varsta legala
Prevederile legale impun varsta minima pentru casatorie, de 18 ani impliniti pentru barbat si 16 ani impliniti pentru femeie, aceasta avand nevoie de acordul parintilor. Femeia care nu a implinit varsta de 16 ani se poate casatori pe baza unei dispense eliberate de autoritatea tutelara, dispensa poate fi acordata numai pentru motive temeinice cum ar fi boala sau graviditatea, daca femeia a implinit 15 ani si daca exista un aviz medical. Legiutorul nu prevede insa o limita maxima pentru casatorie ceea ce inseamna ca incheierea casatoriei este posibila la orice varsta si chiar in extremis vitae, adica in pragul mortii.
2. Consimtamantul la casatorie
Consimtamantul liber al viitorilor soti manifestat prin raspunsul afirmativ la intrebarile ofiterului de stare civila referitoare la casatorie, reprezinta elementul esential pentru incheierea casatoriei. Daca unul dinte soti este in imposibilitate de a vorbi, de exemplu este surdomut sau vorbeste o limba pe care delegatul starii civile nu o cunoaste, consimtamantul se va da prin intermediul unui interpret, in acest sens incheindu-se un proces -verbal.
3. Impedimente legale
Existenta unei casatorii a unuia dintre viitorii soti
Codul familiei prevede ca persoana casatorita nu se poate casatori, incalarea acestei prevederi purtand denumirea de bigamie si este sanctionata atat civil, cat si penal. Daca s-a incheiat o noua casatorie iar casatoria anterioara este declarata nula dupa incheierea celei de-a doua casatorii, nu exista bigamie, insa daca se incheie o noua casatorie iar casatoria anterioara se desface prin divort dupa data incherierii celei de-a doua casatorii, exista bigamie.
Un caz special apare atunci cand se declara prin hotarare judecatoreasca moartea unei persoane casatorite.
Daca sotul celui declarat mort se recasatoreste iar mai apoi cel declarat mort se dovedeste a fi in viata si hotararea judecatoreasca declarativa de moarte este anulata, noua casatorie este valabila si neexistand bigamie pentru sotul recasatorit intrucat casatoria anterioara se considera desfacuta la data incheierii celei de-a doua.
Comunicarea reciproca a starii sanatatii
Pentru incheierea unei casatorii legale, viitorii soti sunt obligati sa-si comunice reciproc starea de sanatate prin anexarea certificatelor medicale la declaratia de casatorie. Doar bolile de o anumita gravitate ca HIV, epilepsie, boli mentale constituie o piedica la incheierea casatoriei, presupunadu-se ca aceste boli pot pune in pericol integritatea fizica a celuilalt sau duc la imposibilitatea unuia dintre soti de a-si indeplini indatoririle de sot, respectiv de sotie.
Lipsa legaturii de rudenie
Prevederile Bisericii Ortodoxe sunt foarte stricte in acest sens, reprezentantii Bisericii sfatuind credinciosi sa verifice legaturile de rudenie existente intre ei inainte de a se ajunge la relatii intime, mai ales in lumea rurala unde gradele de rudenie spirituala si de sange sunt mai frecvente, comunitatea fiind mai mica.
Codul Familiei stipuleaza ca este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.
Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea, poate fi incuviintata de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al municipiului Bucuresti sau al judetului in cuprinsul caruia cel care cere aceasta incuviintare isi are domiciliul. Simplificand ideea intre cei doi trebuie sa existe o diferenta de 7 nasteri, adica nu se poate casatori nici o persoana cu mama/tata, mama vitrega/tatal vitreg, sora/fratele, sora vitrega/tatal vitreg, matusa/unchiul, nora/ginerele, nepoata/nepotul, fiica/fiul, stranepoata/stranepotul, fiicavitrega/fiul vitreg, sotia/sotul nepotului sau stranepotului, nasul/nasa de cununie sau botez, finul/fina parintilor sai, verii primari sau cei secundari, fiind permisa casatoria incepand cu verii de gradul III.
4. Pregatirea duhovniceasca
Pregatirea duhovniceasca este la fel de importanta ca si indeplinirea conditiilor legale atunci cand se are in vedere infaptuirea casatoriei. Curatenia trupeasca este un element foarte important din perspectiva Bisericii, fecioria fiind darul cel mai de pret pe care mirii si-l pot oferi, dar daca relatia dintre cei doi a fost consumata inainte de casatorie, se recomanda abstinenta cel putin cateva saptamani inainte de nunta, acesta fiind un mod de a-l multumi pe D-zeu care le-a dat ocazia mirilor sa se intalneasca si iubeasca si o noua sansa pentru miri de a se redescoperi sufleteste si fizic in noaptea nuntii. Este bine ca cei doi sa posteasca cel putin o saptamana inainte de nunta si sa se spovedeasca la acelasi duhovnic pentru iertarea pacatelor, pornind astfel impreuna pe un nou drum curati si impacati sufleteste.