Amintirile de la nunta depind in mare masura de reusita fotografiilor si a peliculei video care se fac in valtoarea evenimentelor. Tu stii cum sa te misti, pentru ca totul sa fie imortalizat "perfect"?
Multe mirese isi promit ca la nunta lor totul sa fie "perfect". Dar ce inseamna acest lucru pentru tine? Sa ai o petrecere la care toata lumea sa se distreze si sa se simta bine? Ai grija pe cine inviti. Daca ai nuntasi care vin din obligatie, nu te mira ca se plictisesc si lancezesc pe scaune. Invita cat mai multi prieteni de varsta voastra, care sa danseze si sa fie sufletul petrecerii. Astfel, vor fi topaite si horele si manelele dar si piesele house. Toata lumea se va antrena la distractie, chiar daca la nunta ta se reunesc persoane de diferite varste, profesii, gusturi si aspiratii.
Iti doresti o zi simandicoasa, in care totul sa decurga strict dupa ritualurile clasice de nunta? Programeaza evenimentele cu atentie, lasand o marja de intarziere de 15-25 de minute pentru fiecare etapa. In lunile de vara, sunt mari "sanse"ca programul de ceremonii de la primarie sa fie decalat cu 15-30 de minute, iar la biserica s-au mai vazut cazuri in care preotul a oficiat slujbe "peste rand" pentru nunti preferate de el. Ca sa nu te enerveze astfel de intarzieri, e mai bine sa le prevezi in programul nuntii tale. Iar daca evenimentele nu intarzie, tocmai bine ai timp mai mult pentru fotografiile de grup.
Cum sa ai fotografii reusite
- Daca la casatoria civila te imbraci altfel decat la cununie, s-ar putea sa doresti sa porti palarie. Este eleganta, intr-adevar! Dar... iti poate strica imaginea. Nu imaginea de doamna, ci pe cea din fotografie, pentru ca iti va umbri ochii si mare parte din fata. Opteaza pentru o palarie cu borurile mari (astfel incat figura sa nu fie luminata inegal) si neaparat transparente.
- Imediat dupa ce spuneti DA, mirele tau iti va sorbi un sarut. Atrage-i atentia dinainte sa nu iti acopere chipul, pentru ca in fotografie sa va vedeti amandoi.
- Cand veti cobori prin tunelul de flori, nu va grabiti. Fotograful are nevoie de cateva cadre, pentru a va oferi imagini frumoase. Altfel, risti sa alegi doar intre 2-3, in care esti surprinsa ba cu ochii inchisi, ba cu gura stramba.
- Asigura-te ca invitatii tai sunt "inarmati" cu suficiente confetti la primarie si cu petale albe ori roz de flori la biserica. Aruncate deasupra voastra cand iesiti de la ceremonia de casatorie civila, respectiv de la slujba de cununie civila, vor crea niste imagini de vis, care vor ramane imortalizate de fotograf.
- Ati inchiriat o limuzina pentru cununie? Ar fi minunata o fotografie cu mirele care te ajuta sa cobori din masina.
- In biserica, oricat de mult te-ai plictisi, cauta sa nu privesti prea mult in jos, ci la preoti si la mire, zambind usor. Mama ta, care iti va sta in spate, trebuie sa aiba la ea servetele uscate. Vei transpira in timpul slujbei, iar fata iti va luci inestetic. Tamponeaza-te din cand in cand.
- Retine ca vei arata mai bine in fotografie daca ai soldurile rotite usor, in semiprofil fata de aparat.
Cand intampinati oaspetii la restaurant, postati-va amandoi lateral, nu pe mijlocul intrarii.
- Deschiderea petrecerii se face prin dansul vostru, al mirilor. E bine sa vorbiti dinainte cu nasii, sa intre si ei in ring catre sfarsitul melodiei. Acum e momentul sa fiti fotografiati toti patru dansand, pentru ca mai apoi spatiul va fi ocupat si de alte perechi.
- Doresti sa faci surprize invitatilor? Spune-i din timp fotografului. Fii sigura ca nu-ti va divulga secretul, insa isi va pregati trepiedul, luminile sau ce mai are el nevoie, pentru a surpinde momentele respective.
- Iar daca vrei sa ai o nunta cu adevarat reusita, tine cont de doua principii: nu impusca pianistul si nu grabi fotograful! Unul (taraful) iti asigura antrenul, iar celalalt iti pregateste amintirile frumoase de la nunta.
SFATUL NOSTRU: Pentru 500-1000 de euro, poti fi insotita de dimineata pana in noapte de un fotograf profesionist. Inainte de a-l angaja, mergeti amandoi la el la studio si priviti albumele cu fotografii. Vedeti daca va place calitatea imaginilor. Stabiliti dinainte cu el momentele pe care le doriti, pentru ca el sa fie pregatit. In unele situatii, va avea nevoie de cateva minute de pregatiri
(trepied, umbrela, blitz profesionist etc.)
SUPER-SFAT: Primariile au in general fotografii lor, pe care ii impun tuturor cuplurilor. Nu incerca sa convingi pe nimeni ca n-ai nevoie (nici nu vei reusi!). Mai bine incearca sa negociezi cu respectivul fotograf sa iesi cat mai bine la pret.
Momente care nu trebuie ratate:
- sarutul de la primarie;
- semnarea certificatului de casatorie;
- coborarea prin tunelul de flori – sub ploaia de confetti;
- poza de grup in fata primariei;
- pregatirea miresei;
- sosirea miresei la biserica;
- momente din ritualul de cununie si sarutul;
- coborarea treptelor – sub ploaia de petale de flori;
- poza de grup in fata bisericii (doar aveti cu totii alte tinute!)
- intampinarea oaspetilor in restaurant;
- dansul de deschidere;
- scoaterea voalului, punerea basmalei;
- aruncarea buchetului;
- taierea tortului.
Ghidul Miresei, editia septembrie 2007