Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
stiri

Cununia civila

01 Sep 2008, 3078 accesari

Stiri / Cununia civila

Cununia civila

Cand se obtin analizele medicale si cand se depun actele la primarie?

Analizele medicale cerute prin lege nu sunt valabile decat 14 zile calendaristice, si nu se poate programa casatoria fara dovada "medicala" a faptului ca va puteti casatori. Deci NU se poate face cererea de casatorie INAINTE de 14 zile calendaristice de data cununiei, intrucat in acest caz ar expira certificatele medicale.
Dar daca mergeti DUPA aceasta data riscati sa nu mai gasiti libera programarea cununiei la o ora rezonabila in ziua in care doriti sa va cununati (mai ales daca doriti sa aveti cununia sambata).

Solutia este una singura: sa va duceti la primarie cu cererea EXACT cu 14 zile calendaristice anterior datei cununiei. Dar sa aveti si certificatele medicale datate cu EXACT aceeasi zi! Suna un pic ciudat? Nu este chiar asa ciudat..daca vorbiti cu medicul, spitalul sau clinica de unde va luati certificatele medicale, acestia vor sti mai bine cum sa procedeze ca pe certificate sa apara exact data de care aveti nevoie. Impotant este, insa, sa discutati cu ei cu aproximativ 3-4 saptamani inaintea evenimentului, pentru ca rezultatul anumitor analize se da dupa 7-10 zile.
Avand in vedere ca majoritatea cununiilor se stabilesc sambata, fix 14 zile inainte ar pica tot sambata, adica intr-o zi nelucratoare a biroului care inregistreaza cererile de casatorie. Daca acesta este cazul, atunci nu sambata, ci in urmatoarea LUNI dimineata trebuie sa mergeti la primarie, impreuna cu toate actele necesare, pentru a depune cererea de casatorie. Data certificatelor medicale poate fi sambata, duminica sau luni,oricare dintre aceste date sunt valabile.

Care sunt actele necesare la primarie pentru cununia civila?

In primul rand, la primarie va fi nevoie de Cererea de Casatorie, pe care o veti completa la primarie direct, la dactilografa de acolo...sau pe care o puteti descarca de pe site-urile primariilor. Este un formular tip, dar care trebuie de cele mai multe ori sa fie completat prin dactilografiere sau imprimare, NU completat de mana.

Celelalte acte necesare sunt:
a) actul de identitate in original(ar fi de preferat sa aveti si o copie la dvs.;
b) certificatul de nastere, in original si in copie;
c) certificatul medical privind starea sanatatii. Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori; Atentie!! Fiecare oficiu al starii civile cere un anumit tip de analize, deci interesati-va din timp la primaria unde doriti sa va cununati.
e) timbre fiscale
d) acte, in original si in copie traduse si legalizate ori certificate de ofiterul de stare civila, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, daca este cazul.


Actele din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare pot fi:
- Certificatul de deces al fostului sot;
- Certificatul de despartire sau divort;
- Cetificatul de nastere sau casatorie cu mentiunea de divort;
- Sentinta de divort din perioada 8.10.1966 si 31.07.1974, mentionand ca s-a facut inscrierea divortului dupa caz;

Dosarul actului de casatorie mai cuprinde, dupa caz, urmatoarele documente:
a) aprobarea primarului pentru incheierea casatoriei in afara sediului primariei, la cererea persoanei interesate;
b) incuviintarea primarului sau a comandantului navei pentru incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului de 10 zile de la data inregistrarii declaratiei de casatorie, la cererea persoanei interesate;
c) aprobarea presedintelui consiliului judetean sau a primarului general al municipiului Bucuresti, in cazul existentei unor impedimente rezultate din conditiile de varsta (minim 16 ani pentru fete), rudenie fireasca sau adoptie, prevazute de art.

4 alin. (2), art. 6 alin. (2) si art. 7 alin. (2) din Codul familiei;
d) dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, in cazul casatoriei unui cetatean strain, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de fond, cerute de legea sa nationala, pentru incheierea casatoriei in Romania, in conformitate cu prevederile art. 33 din Legea nr. 119/1996, coroborate cu art. 18 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, cu exceptia cetatenilor statelor cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica, ce pot prezenta documente eliberate de autoritatile competente din tarile respective.
e) declaratia data pe propria raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau apatrid, nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania, in cazul in care dovada prevazuta la lit. d) nu poate fi obtinuta intrucat statul respectiv nu are misiune diplomatica sau oficiu consular acreditat in Romania. Pentru apatrizi, legea nationala este legea statului in care isi au domiciliul sau, in lipsa, resedinta;
f) procesul-verbal incheiat impreuna cu interpretul autorizat, in cazul incheierii casatoriei intre persoane care nu cunosc limba romana sau intre surdomuti;

Alte mentiuni:
-La depunerea cererii si a actelor, este absolut necesara prezenta ambilor soti!
-Daca ambii viitori soti sunt cetateni straini sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, declaratia de casatorie se poate face la primaria localitatii in care acestia se afla temporar.
-Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile, in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.
-Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale. In cazul expirarii termenului de valabilitate a acestora, viitorii soti sunt obligati sa depuna noi certificate medicale referitoare la starea sanatatii lor.


Cununia civila- in aceeasi zi cu cea religioasa sau inaintea acesteia?

Alegerea este a voastra, evident ca fiecare varianta prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Daca doriti sa fiti odihniti si concentrati pe cununia religioasa si petrecere, puteti stabili cununia civila inainte. In acest fel veti fi mai putin obositi in seara nuntii, ce-i drept! Si in plus, daca nu alegeti o sambata, nu veti mai sta la cozi imense la primarie pentru depusul actelor si nici pentru cununia propriu-zisa. Dar rudele din afara localitatii nu vor putea participa la cununia civila, sau vor fi nevoiti sa faca un drum special pentru aceasta. De asemenea, tineti cont ca emotia este mai mare si ziua mai placuta daca ziua nuntii este UNICA, asa cum ne-o dorim cu totii! In cazul cununiei civile in alta zi, care din date o vei considera ziua nuntii?

Daca stabiliti cununia civila in aceeasi zi cu cea religoasa si petrecerea, evident ca intensitatea trairilor in acea zi va fi maxima! Dar e posibil sa deveniti mai obositi, stresati si prinsi in organizare decat daca ati fi avut doar cununia religioasa si petrecerea. Si astfel riscati sa nu puteti gusta din plin fiecare moment al zilei respective.


Cum ne imbracam la cununia civila?

Sfatul nostru ar fi sa evitati hainele de seara, cele vaporoase, lucitoare, sau prea stridente. Cununia civila este un eveniment care dureaza in medie 45 de minute cu tot cu felicitari si poze...deci nu exagerati cu atentia acordata unei tinute extravagante. Imbracati-va cu gust, pentru mire evident cu un costum bine ales si asortat cu imbracamintea miresei. Iar pentru mireasa cele mai indicate sunt compleurile un pic mai elegante sau o rochita decenta si nu prea incarcata. Nu uitati ca tinuta de mireasa de la biserica si local va fi lovitura de gratie....deci concentrati-va acolo toate eforturile.

Autor: --
Sursa: GhidulMiresei
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »