Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 1

Manastirea Camarzani

Adaugat la: 10 Sep 2008, ora 04:31 / Accesari: 9824 / Id: 157
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 10446 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 20 170
8.50
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: Camarzani
Judet: Suceava

Descriere Furnizor

Devenita schit dupa cel de-al doilea razboi mondial si apoi redusa la rangul de biserica parohiala, a fost redeschisa in anul 1992 ca manastire de maici.

Istoricul fondarii

In anul 1863, boierul Emanoil Mortun a construit o biserica de mir pe mosia sa din satul Camarzani (din comuna Vadu Moldovei), in incinta conacului. Biserica construita a avut hramul Sfantului Gheorghe si era lacas de inchinare doar pentru familia boiereasca. In partea de nord a bisericii se afla astazi mormantul ctitorului si al altor membri ai familiei sale.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in anul 1947, mosia boiereasca a fost expropriata, iar terenurile au fost impartite veteranilor din cel de-al doilea razboi mondial. Biserica a devenita filiala a bisericii din Ciumulesti-Gane, preot pe atunci fiind Gheorghe Baltag. La rugamintea preotului, aici a fost infiintat un schit de calugari, care a apartinut din punct de vedere administrativ de manastirile Neamt, Slatina si Rasca. Primul egumen al schitului a fost ieromonahul Natan, caruia i-au urmat ieromonahii: Iosif Gabor, Antonie Creptone, Varnava, Damaschin, Crescent si Iliodor.

Schitul si-a incetat existenta ca urmare a Decretului nr. 410/1959, biserica schitului devenind biserica de mir, afiliata din nou parohiei din Ciumulesti-Gane. Ca preot a ramas protosinghelul Vichentie Bobeica, angajat pe post de paznic.

Redeschiderea ca manastire

In anul 1992, ca urmare a stradaniilor PS Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si om al acestor locuri, fostul schit a fost redeschis ca manastire de maici. A fost construit un paraclis inchinat Sfantului Mina, sfintit in acelasi an, apoi, la 22 decembrie 1992, a avut loc sfintirea intregului complex manastiresc.

Incepand din acea data, s-a instalat aici primul sobor de maici, care au venit de la Manastirea Teodoreni din cartierul sucevean Burdujeni, impreuna cu maica stareta Teodora Marinescu. Maicile au inventarul de la ultimul egumen al schitului, protosinghelul Vichentie Bobeica. La inceput, obstea manastirii era formata din 12 maici.

Initial, complexul manastiresc era format din doar cateva chilii construite de protosinghelul Vichentie Bobeica, adapostite intr-o cladire de langa biserica. Astazi, in aceasta cladire se afla staretia, cateva chilii si paraclisul. In anii urmatori, a avut loc o campanie de constructii si imbunatatiri. In anul 1994, au fost cumparate mai multe cladiri de la societatea Pomifal Falticeni (IAS Camarzani), care au fost modificate in spiritul arhitecturii traditionale romanesti. Apoi, Manastirii Camarzani i-au fost retrocedate 10 din cele 12 hectare de teren, iar in perioada 1999-2000 au fost infiintate mai multe ateliere: de sculptura, pictura, croitorie si tricotaj.

In anul 2000, sub indrumarea directa a PS Gherasim Putneanul, s-a inceput constructia bisericii noi, in stilul traditional moldovenesc. Dorind sa transforme manastirea intr-un centru de spiritualitate ortodoxa si de cultura romaneasca, PS Gherasim a pus bazele unui bogat muzeu, care adaposteste, pe langa colectiile arheologice, etnografice, numismatice, mestesugaresti, realizate de prof. Virginia Barleanu si aduse aici de la scoala veche din comuna Vadu Moldovei si multe icoane din lemn, obiecte de cult, carti si vesminte liturgice. S-a deschis si o biblioteca, unde au fost adapostite valoroase colectii de carte, reviste si manuscrise.

Biserica este de proportii monumentale, fiind construita din caramida. Planul bisericii este dreptunghiular, iar turla are forma piramidala. Altarul este de forma semicirculara, in partile laterale fiind dispuse cate o nisa pentru proscomidie si pentru diaconic. Catapeteasma este un element de o mare valoare artistica, fiind inalta pana la arca prin care se sustine bolta naosului si altarului. Icoanele au fost pictate in ulei pe lemn de tei. S-a construit apoi un zid de incinta prevazut cu turn-clopotnita la intrare si mai multe corpuri de chilii.

Pana in prezent s-a succedat un numar de 6 preoti duhovnici. La data de 13 mai 1999, a fost numita ca stareta monahia Maria Deac. Astazi, vietuiesc in cadrul manastirii, circa 90 de maici. Hramul manastirii este praznicul Sfantului Gheorghe, sarbatorit in fiecare an la data de 23 aprilie.

Dupa ce se retrasese la Manastirea Camarzani in ultimele luni de viata, ca urmare a problemelor de sanatate, fiind bolnav de pancreatita, episcopul Gherasim Putneanul a trecut la Domnul la varsta de 80 de ani, la data de 6 decembrie 2004. A fost inmormantat trei zile mai tarziu in curtea Manastirii Camarzani, potrivit dorintei proprii a episcopului, langa mormintele familiei boierilor Mortun, ctitorii Manastirii. Slujba de inmormantare a fost oficiata de catre un sobor numeros de ierarhi si clerici, in frunte cu Mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei, alaturi de Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Zainea si de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Biserica manastirii Camarzani - Manastirea Camarzani #1Manastirea Camarzani #2Turnul-clopotnita - Manastirea Camarzani #3Zid de incinta - Manastirea Camarzani #4Imagine din curtea manastirii - Manastirea Camarzani #5Biserica privitã din fata - Manastirea Camarzani #6Staretia - Manastirea Camarzani #7Casa mortuara - Manastirea Camarzani #8
Comentarii
25 Jan 11, ora 07:31
Stie cineva cum se poate lua legatura cu manastirea?
Alina
10 Oct 09, ora 17:16
Este manastirea mea preferata cine merge acolo ii este de folos

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »