Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 1

Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 04:53 / Accesari: 5248 / Id: 92
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 5575 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 14 120
8.57
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: --
Localitate: Satul Boroaia
Judet: Suceava

Descriere Furnizor

Istoricul bisericii

Bisericii "Sfintii Parinti" din satul sucevean Boroaia i s-a pus temelia in anul 1924. I s-a realizat o fundatie de patru metri adancime, insa lucrarile au stagnat timp de 22 ani, datorita folosirii materialelor de constructii in alte scopuri si de catre alte persoane.

In anul 1946, arhiepiscopul si mitropolitul Moldovei, Irineu Mihalcescu, l-a transferat in interes de serviciu pe preotul Ioan Argatu, de la Parohia Oniceni la Parohia Boroaia, pentru a ridica biserica din acel sat, a carei constructie stagnase de 22 ani. El a cumparat un grajd de piatra, avand intentia sa construiasca o biserica avand peste 300 m³. Parintele Argatu a adus la Boroaia biserica monument istoric de la Rasca si a procurat, de asemenea, piatra pentru zidarie si alte materiale. Dar lucrarile vor intra intr-o noua perioada de stagnare de 17 ani.

Devenit incomod pentru regim pentru ca dorea sa ridice o biserica, in iulie 1948, autoritatile au emis un mandat de arestare pentru preotul Ioan Argatu "pentru instigare contra ordinii publice". Parintele Argatu a fugit si timp de 17 ani a trait ascuns in beciuri si prin poduri, pana ce, la data de 13 februarie 1965, a fost descoperit de catre organele de militie. Dar cum intre timp, cu un an in urma, acesta fusese amnistiat prin decretul de gratiere colectiva, i s-a dat din nou Parohia Boroaia, trebuind sa ia viata de la capat, pe care a reinceput-o cu constructia bisericii din Boroaia.

Cu binecuvantarea mitropolitului Iustin Moisescu, parintele Ioan Argatu a pus prima caramida a bisericii la 22 iunie 1969, zidirea sfantului lacas durand pana la 2 mai 1970. A urmat apoi tencuiala, pictura, clopotnita si casa de praznuire, lucrarea fiind terminata de catre fiul sau, preotul Alexandru Argatu, deoarece parintele Ioan se calugarise cu numele de Ilarion.

Casier principal si supraveghetoare permanenta a lucrarii a fost presbitera Georgeta, pana la trecerea sa la cele vesnice in anul 1972. Proiectul a fost executat de catre Gheorghe Papaghiuc, iar pictura a fost realizata de catre Adrian Köber din Targu Jiu. In momentul cand s-a pictat Judecata de Apoi cu personaje si personificari, acest fapt a deranjat-o pe sotia lui Miu Dobrescu, prim-secretarul PCR al judetului Suceava. Drept urmare, peste scena executata a fost pictat un iad modern fara diavoli, care, dupa revolutie fiind spalat, a scos la iveala fresca initiala.

Arhitectura interioara a turnului bisericii a primit Premiul I pe tara al Uniunii Arhitectilor din Romania in anul 1972.

Catapeteasma a fost proiectata in anul 1972 de catre Petru Capraru, profesor de desen la ªcoala Generala din Boroaia, acest lucru fiind facut pe ascuns din cauza prigoanei comuniste, motiv pentru care Fabrica de Marmura din Simeria nu a vrut sa ia comanda. Apoi, cu ocazia schimbarii directorului, dl. Gheorghe Bosorogan a luat proiectul, motivand ca prin aceasta va fi cunoscuta intreprinderea ca executant al lucrarilor de arta. Catapeteasma, in greutate de 24 de tone, a fost definitivata in timp de 2 ani de catre Desideriu Papp si Nicolae Vamvacas.

Biserica din Boroaia a fost sfintita la 21 mai 1977 de catre episcopul-vicar, Adrian Botosaneanul, cu hramul Sfanta Ana si Sfanta Maria.

Loc de pelerinaj

Arhimandritul Ilarion Argatu a trecut la cele vesnice la data de 11 mai 1999, la varsta de 86 ani. A cerut sa fie inmormantat in comuna Boroaia, acolo unde a ridicat, cu eforturi inimaginabile, o frumoasa biserica si unde a slujit multi ani ca preot. A fost inmormantat intr-o cripta sapata in pronaosul bisericii, alaturi de sotia sa.

In mai 2006, dupa implinirea sapte ani de la moartea sa, trupul arhimandritului Ilarion Argatu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Romaniei, a fost dezgropat dupa datina si s-a descoperit ca este aproape intact, desi sicriul a putrezit in totalitate. Desi se dorea ca osemintele sa ramana in biserica timp de 40 de zile si apoi sa fie ingropate in curtea lacasului, credinciosii au construit un baldachin si l-au asezat in pronaosul bisericii, aproape de cripta, racla fiind lasat desfacuta si acoperita doar cu sticla.

Ansamblul complexului

Pentru a da o posibilitate in plus crestinilor de a participa la slujba, dar si pentru a proteja biserica mare, a fost ridicata biserica paraclis, care este incalzita cu 3 sobe si este folosita la toate slujbele religioase. In anul 1997 a fost finalizat si sfintit Paraclisul "Sf. Arhangheli" si "Sf. Gheorghe" din incinta complexului bisericesc din Boroaia.

In curtea Bisericii din Boroaia, se afla o statuie a parintelui Ilarion Argatu, realizata din marmura alba de Ruschita. Statuia a fost realizata in anul 2000, in numai trei saptamani, de catre preotul Alexandru Argatu [1] impreuna cu artistul Savin Hantar.

In curtea bisericii se afla si o fantana arteziana care a fost proiectata tot de preotul Alexandru Argatu [2] si reprezinta drumul crucii. Leii reprezinta puterea credintei, serafimii pe apostolii care au facut cunoscuta credinta ortodoxa in lume, grupul statuar cu cei trei ingeri simbolul Sf. Treimi, iar globul pamantesc si crucea simbolizand semnul celei de-a doua veniri a lui Hristos.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia #1Statuia parintelui Ilarion Argatu - Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia #2Fantana arteziana - Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia #3Turnul bisericii - Biserica Sfintilor Parinti din Boroaia #4
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »