Candidoza genitala este o infectie microbiana produsa de o ciuperca microscopica numita Candida Albicans si afecteaza, potrivit ultimelor studii, 90% dintre femei, fiind o afectiune care apare in cazul consumului de antibiotice, imunitate scazuta, stres puternic, igiena intima precara, consum de anticonceptionale si activitate sexuala neprotejata. Indiferent de cauza aparitiei ei, un lucru este cert - candidoza este o afectiune greu de tratat, cu multe recidive, eradicarea ei presupunand multa disciplina din partea pacientei si o buna pregatire profesionala din partea medicului.
Se intampla destul de des ca tratamentul recomandat de medic sa nu aiba efectul dorit sau sa il aiba pe o perioada prea scurta de timp, candidoza recidivand si atunci ne intrebam daca vom rezolva vreodata aceasta problema. Raspunsul este - da, daca respectam cu sfintenie tratamentul prescris, atat noi cat si partenerii nostri si luam in considerare urmatoarele aspecte:
1. Un prim pas ar fi depistarea cat mai timpurie a afectiunii prin efectuarea analizelor care sa confirme prezenta candidozei. Cu cat amanam mai mult o problema, cu atat o rezolva mai greu. Atentie insa, uneori scurgerea alb-galbuie, de o consistenta apoasa sau branzoasa, poate fi semnul unei alte probleme mult mai grave decat candidoza, de aceea un consult ginecologic si testul Papanicolau, eventual o ecografie transvaginala sunt necesare pentru a avea un diagnostic cert de candidoza.
2. Curatenia inseamna sanatate, respectarea unei igiene intime stricte este esentiala in lupta cu candida. Purtati doar lenjerie de bumbac, spalata la temperaturi inalte, renuntati la absorbantele zilnice care intretin umezeala in zona intima. Dupa fiecare urinare, spalati-va cu apa calduta si stergeti forte bine zona pentru a o mentine curata si uscata.
Evitati sa folositi solutiii sau geluri intime pentru curatare, chiar daca au PH neutru ele afecteaza echilibrul florei bacteriene specifica zonei intime, distrugand lactobacilii prezenti in secretia intima si care sunt responsabili de sanatatea acestei zone.Toaleta zilnica cu apa calduta este suficienta pentru mentinerea unei igiene optime. Precautie in folosirea unor grupuri sanitare publice!
3. In timpul tratamentului contactul sexual trebuie sa fie protejat prin folosirea prezervativului care impiedica transferul de fluide intre parteneri, riscul de reinfectare scazand.
4. Intariti-va sistemul imunitar, un organism puternic lupta mai usor cu infectiile si stresul. O cura cu viatamina C si echinaceea, propolis, laptisor de matca, miere de albine face minuni.
5. Atentie la dieta, consumati cu moderatie cafea, dulciuri, in special fainoase, este stiut faptul ca consumul mare de produse care contin gluten intretine candida in organism. Introduceti in dieta zilnica un iaurt natural, sursa naturala de lactobacili si bifidus essensis.
6. Daca in cazul tratamentului cu medicamente alopate, produse chimice de sinteza, cele mai folosite din pacate in tratarea candidozei, nu aveti rezultatul dorit, nu ezitati sa apelati un doctor homeopat, multe din problemele de sanatate putand fi tratate si in acest fel. Homeopatia priveste fiecare problema de sanatate ca parte componenta a intregului organism, luand in calcul si alte afectiuni ale persoanei, solutiile sunt personalizate si de multe ori rezultatul obtinut este mai bun si mai de lunga durata decat in cazul tratamentului alopat, fara consecinte invazive asupra organismului.
7. Atentie marita in cazul tratamentelor cu antibiotice, in special acelea dintre dumneavoastra care ati mai avut episoade de candidoza. Informati medicul cu privire la acest aspect atunci cand vi se prescriu antibiotice pentru a va recomanda si un protector.
8. Remediile naturiste pot fi solutia in lupta cu candidoza! Tratamentele naturiste sunt de mai lunga durata si necesita perseverenta pentru a avea rezultatul dorit, dar beneficiul lor este acela ca nu au efecte secundare asupra organismului. Foarte des in incercarea noastra de a rezolva o problema, cream una noua prin consumul excesiv de medicamente.
Spalaturile vaginale zilnice cu o solutie din apa cu bicarbonat de sodiu, folosind un litru de apa la lingura de bicarbonat ajuta la calmarea mancarimii si la restabilirea PH zonei intime. Atentie nu folositi bicarbonat de sodiu alimentar, acesta contine impuritati si nu este ambalat in conditii sterile, bicarbonatul de care aveti nevoie poate fi cumparat din farmacii.
Un produs natural, foarte bun pentru spalaturi vaginale si pentru mentinerea igienei intime, este solutia intima Plant Intim, produsa de Hofigal care contine extracte de galbenele, mustel si salvie. Se foloseste in dilutie cu apa calduta, pentru uz eztern proportia fiind de 1: 1, solutie si apa, iar pentru uz intern de 1: 10, solutie si apa.
Granulele de argila pot fi folosite intravaginal ca ovule antispetice in prevenirea si tratarea candidozei. O granula, intravaginal, folosita seara inainte de culcare pana dimineata combate infectia, inflamatia, secretiile urat mirositoare si procesele proliferative. Specialistii de la Favisan au scos pe piata un tip de argila granulata care poate fi folosita cu succes in tratarea candidozei.
Ovulele Monofemina 1 si Monofemina 2 produse de Hofigal pastreaza principiile active ale substantelor continute: ulei de catina, extract uleios de musetel, extract uleios de galbenele si biomasa spirulina. Administrare seara la culcare, in cure de 12 zile ajuta la mentinerea unei igiene intime corespunzatoare in regiunea vulvo-vaginala si combat leucoreea, cervicitele, vaginitele.
Inflamatia si mancarimea externa, micile leziuni ale vulvei pot fi tratate cu infuzie de galbenele sau musetel si unguent pe baza de galbenele si propolis.TIS farmaceutic produce asemena unguente, de o calitate deosebita, ce pot fi cumparate din farmacii sau magazinele cu specific naturist.
Indiferent de problema de sanatate pe care o avem, starea noastra de spirit, gandirea pozitiva are un rol esential in vindecare. Ganditi pozitiv si rezultatele nu vor intarzia sa apara!