Cookie-urile ne ajuta sa oferim serviciile noastre. Prin folosirea serviciilor noastre, sunteti de acord cu utilizarea de cookie-uri.
E-mail:
Parola:
 
Reclama ta aici 1
Dj Nunta Botez Iasi
Reclama ta aici 2
Filmari Nunti, Foto Nunti
Reclama ta aici 3
Seven Studio
Reclama ta aici 4
BestBride, Inchirieri rochii de mireasa
Reclama ta aici 5
Eventoo Models
Reclama ta aici 6
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 7
Sonorizari iasi ieftine
biserici manastiri 1

Biserica Sfantul Silvestru

Adaugat la: 09 Sep 2008, ora 02:33 / Accesari: 2304 / Id: 72
Vot/Statistici
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vizualizari: 2390 | Click-uri: 0 | Numar voturi: 0 0
0
Clasamentul furnizorilor este dat de media voturilor!

Contact
Persoana de contact: --
Telefon: --
E-mail: --
Web Site: --

Adresa
Adresa: Strada Silvestru, sectorul 2.
Localitate: --
Judet: Bucuresti

Descriere Furnizor

Istoric

Conform pisaniei datate 15 iunie 1743, o biserica mai veche a fost zidita de catre Jupan Parvu boiangiul si jupaneasa Stanca in mahalaua Silvestrului. Cutremurul din 1802 afecteaza lacasul de cult, iar reparatiile sunt suportate de Stanca, nepoata jupanesei Stanca. Cutremurul din 1838 demoleaza complet vechiul edificiu si biserica a fost recladita de Ilie Dimitrie si fratii sai Ioan, Stoian, Gheorghe, Radu si altii, si inaugurata la data de 15 martie 1839. Edificiului i se adauga "tampla bisericii", ridicata de Chircol "sapatorul de tample". Turnul clopotnitei, pe sub care trece Strada Oltarului, este datat 1879. Intre 1904 si 1907 este reconstruita si marita actuala biserica, prin grija preotului Chiriac Bidoianul si a epitropilor Ion Procopie Dumitrescu. Edificiul a fost proiectat de arhitectul Paul Petricu, iar lucrarile au fost conduse de arhitectul Costin Petrescu. Din aceasta perioada dateaza si numeroase piese de mobilier ce poarta efigia Bisericii Sfantul Silvestru si care sunt executate de C. Babic. In 1925, biserica primeste hramul Sfantul Silvestru.

Hram

Hramul principal al bisericii este Adormirea Maicii Domnului, praznuita la 15 august. Cu toate acestea, biserica este cunoscuta in principal pentru cel de-al doilea hram al sau, Sfantul Silvestru, Episcopul Romei, praznuit la 2 ianuarie si ale carui moaste sunt pastrate aici.

In urma unei vizite ecumenice din octombrie 2002, efectuate la Sfantul Scaun de catre P.F.P Patriarh Teoctist, au fost aduse fragmente din moastele Sfantului Silvestru pastrate la Catedrala San Giovani in Laterno, daruite de catre Cardinalul Camillo Ruini, Vicar General al Romei. Moastele au fost aduse in Biserica Sfantul Silvestru la data de 3 noiembrie 2002.

Slujitori

* Slujitorii sfantului lacas in perioada 1732-1963 sunt mentionati in pomelnicul bisericii.

* Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu (1918-2003), preot paroh intre 1974 si 2003.

* Pr. Prof. Dr. ªtefan Alexe (1928-2007), slujitor al Bisericii Sf. Silvestru, trecut la cele vesnice in 2007.

* Pr. Prof. Dr. Nicolae Bordasiu, preot paroh din anul 2003.

* Pr. Dr. Cristian Galeriu, preot slujitor.

* Pr. Lector Drd. Alexandru Gabriel Gherasim, preot slujitor

* Diacon Adrian Argintariu

* Protopsalt Mihai Cozariu

* Administrator Gabriel Licaroiu

Descriere

Lungimea bisericii reconstruite la 1907 depaseste 25 de metri, pronaosul fiind extins peste mormintele primilor ctitori. Peste pronaos se afla doua turnuri cu tambur rasucit, dupa modelul turlelor manastirii Curtea de Arges. Deasupra naosului se inalta turla principala.

Pictura este realizata in stil neo-bizantin cu multe ornamente si decoratii florale de catre maestrul Costin Petrescu. Catapeteasma, desi facuta in 1839 de mesterul Chircol, isi recapata acum stralucirea, fiind poleita si pictata din nou de Costin Petrescu.

Cele cinci arcade sunt sustinute de coloane dispuse cate patru pe fiecare parte. Pe prima arcada, cea de la sfantul altar, se poate citi indemnul “Sus sa avem inimile". Cele doua candelabre, cu coroana regala la partea superioara, sunt executate cu contributia fostului epitrop Teodor Simeon Puzakoff.

Mobilierul – alcatuit din doua scaune arhieresti, stranile din naos si pronaos, doua strani ale cantaretilor si amvonul – a fost executat sculptorul C.M. Babic din lemn de stejar si este datat 1906. Mozaicul, policrom, ce acopera intreaga suprafata a bisericii, este realizat de catre Tamasini.

Sursa: Wikipedia


Domenii

Cuvinte cheie

Biserica Sfantul Silvestru #1Moastele Sfantului Silvestru - Biserica Sfantul Silvestru #2Interior, Biserica Sfantul Silvestru - Biserica Sfantul Silvestru #3Pantocrator, Biserica Sfantul Silvestru - Biserica Sfantul Silvestru #4
Comentarii
Nici un comentariu trimis!

inapoi

Reclama ta aici 8
Formatia Atlantis Band - Galati
Reclama ta aici 9
Servicii nunti Baia Mare
Reclama ta aici 10
Fotografie profesionala in maniera occidentala
Reclama ta aici 11
Filmari si Fotografii Baia Mare | Satu Mare
Reclama ta aici 12
Image Plus Group SRL
Reclama ta aici 13
Manastirea Bogdanesti
Reclama ta aici 14
Dj siensii
Citate celebre, FolclorAnunturi GratuiteWeb DesignBona, Menajeravezi toti partenerii »