Descriere Furnizor
Monument de proportii relativ modeste, lacasul de cult este asemanator, ca plan, ctitoriilor cneziale din tinutul Hunedoara, ca bisericile din Barsau si Lesnic, construite in secolul XV. Biserica din Sandulesti este compusa dintr-o absida poligonala cu unghi in ax, un naos aproape patrat si un pronaos, avand contraforti pe fatadele de sud si de nord. Deasupra pronaosului se afla o clopotnita de lemn, inaltata in secolul XVIII.
In anul 1948 biserica a fost confiscata de catre autoritatile comuniste si trecuta in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Lacasul de cult a fost declarat monument istoric. Cu toate acestea, in anul 1976 biserica a fost parasita, iar comunitatea ortodoxa si-a construit o alta biserica, mai incapatoare, nu departe de vechea biserica.
Comunitatea greco-catolica din sat (majoritara in perioada interbelica 1918-1944), reintrata in legalitate dupa 1989, a redobandit posesia lacasului de cult in cursul anului 2005, dupa care l-a renovat. Desi localitatea se afla in prezent in judetul Cluj, parohia greco-catolica Sandulesti, la fel ca intregul protopopiat roman unit Turda (teritoriul fostului judet Turda), este subordonata canonic Arhieparhiei de Fagaras si Alba Iulia.
Mica bisericuta din Sandulesti, cu zidurile groase durate din piatra si cu toaca de lemn, este inscrisa pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj [1], elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.
Sursa: Wikipedia