Descriere Furnizor
Biserica este situata pe una dintre cele mai inalte coline ale Iasului, in partea de nord-est, pe Strada Moara de Vant nr. 24, in apropiere de Cimitirul Sfintii Petru si Pavel.
Scurt istoric
In urma cu 200 ani in locul unde se afla astazi biserica se aflau mai multe mori de vant (dupa care si-a luat denumirea si cartierul). Aici fiinta si un cimitir in care erau inmormantati decedatii din bolnitele Epitropiei "Sf. Spiridon" din Iasi. Pentru a exista un loc unde sa fie prohoditi acesti decedati, a fost zidita acolo intre anii 1803-1830 o biserica cu rol de capela, printre ctitorii sai numarandu-se Mihail Sturdza, familia Cantacuzino-Pascanu, Constantin Ipsilanti, Alexandru Moruzi si mitropolitul Veniamin Costachi.
Biserica s-a aflat sub administrarea Epitropiei "Sf. Spiridon" pana la desfiintarea acesteia dupa cel de-al doilea razboi mondial. Epitropia a renovat acest sfant lacas de cult in perioada 1924-1925. Incepand din anul 1958 Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel - Moara de Vant" din Iasi a devenit biserica parohiala.
Incepand din anul 2000, prin grija parintelui paroh Vilie Dorosinca (protopop de Iasi II), s-a inceput un amplu proces de renovare interioara si exterioara a Bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", lucrari care au fost finalizate in anul 2007. Ca urmare a finalizarii lucrarilor, biserica a fost resfintita in ziua de 7 octombrie 2007 de catre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei [1].
Biserica are doua hramuri: Sf. Apostoli Petru si Pavel (29 iunie) si Sf. Prooroc Ieremia (1 mai).
Arhitectura
Biserica are forma unui dreptunghi, fiind construita in plan basilical. In anul 1950 a fost construit si un mic pridvor, apoi in anul 1978 s-a ridicat deasupra pronaosului si o clopotnita.
Catapeteasma bisericii este pictata in stil neobizantin. Biserica dispune de obiecte de cult datand din secolul al XIX-lea: Sfanta Evanghelie si un rand de sfinte vase donate in anul 1856 de familia Cantacuzino-Pascanu.
In ultimii ani, in apropierea bisericii a fost construita o capela cu hramul "Invierea Domnului".
Sursa: Wikipedia