Printre lucrurile cu care noi romanii ne putem lauda se numara si zacamintele de sare ale Romaniei, unele dintre cele mai mari ale Europei, sarea exploatata de aici avand o calitate deosebita. Toti cunoastem intrebuintarile sarii in alimentatie si industrie, dar putini suntem familiarizati cu cele din domeniul medicinei de recuperare si a celei alternative.
Sarea, NaCL, este o sursa ieftina si sigura de sanatate, atunci cand este folosita corespunzator. Consumata cu moderatie ajuta la reglarea cantitatii de lichide din sange si tesuturi, prin ajustarea cantitati de sodiu retinuta de organism.
Sarea de baie, folosita cu regularitate, pe langa senzatia de relaxare pe care ne-o confera, intareste imunitatea organismului, prin distrugerea microorganismelor de la nivelul pielii, fiind un adjuvant de nadejde in tratarea problemelor ginecologice. In combinatie cu plante medicinale si namol, sarea amelioreaza durerile articulatiilor si cele reumatice, alergiile si problemele respiratorii, dermatozele si ciupercile ungiilor, ajuta la tratarea herpesului.
Terapia cu sare, fie ca ne referim la cea cu aerosoli sau speleoterapia, inspirarea aerului sarat din incaperi cu sare sau salina, este recomandata in tratarea multor afectiuni ale aparatului respirator, cum ar fi: astmul bronsic, bronsita cronica, rinita cronica, sinuzita cronica, angine, faringite, traheeo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite. Tratamentul trebuie urmat periodic, cel putin o data pe an, pana la ameliorarea sau vindecarea pacientului, in reprize de cate 10-12 sedinte, in decursul fiecarei sedinte petrecandu-se cel putin doua ore in mediul cu aer sarat.
Cel mai eficient tratament este cel din interiorul salinelor, saline care acum sunt amenajate modern, cu spatii de joaca pentru copiii, mese de tenis, conexiune la internet, biserica si chiar restaurant, totul doar pentru a petrece cat mai mult timp in interiorul salinei si pentru a nu simti starea de plictiseala, care ne-ar cuprinde, poate, in lipsa acestor dotari.
Daca aveti ocazia merita vazuta salina de la Praid, una dintre cele mai mari din Europa si Romania, salina de la Cacica, Slanic, Targu Ocna, Ocnele Mari.
Daca ne aflam in imposibilitatea de a urma un astfel de tratament, ne putem procura lampi sau candele fabricate din bulgari de sare si care prin aprindere, ionizeaza aerul incaperii, obtinandu-se un ambient similar celui din salina.
Solutia saturata de sare, cu o concentratie de sare la apa, de 1: 3, adica o parte de sare si trei parti apa are un efect deosebit in detoxifierea organismului. Consumand dimineata pe stomacul gol o lingurita de solutie sarat ajutam oranismul in lupta cu germenii patogeni, micozele, virusii, reglam metabolismul si redobandim energia si vitalitate de care avem nevoie zilnic. Solutia de sare se va prepara numai cu sare cristale, de o puritate deosebita, folosind doar vase si ustensile de ceramica, lemn, sticla su plastic, fara metal.
Aceeasi solutie de sare poate fi folosita ca apa de gura, pentru mentinerea igienei orale, in plus regularizeaza PH salivei, ajutand in combaterea tartrului si cariilor.
Pernele de sare sau caramizile de sare pot fi folosite in tratarea durerilor reumatice, menstruale, de articulatii, migrenelor, prin aplicare lor pe zona dureroasa. Aceste produse pot fi incalzite in cuptorul traditional, exclus cuptorul electric sau cu microunde sau racite in congelator.
Tratamentul la rece este recomandat in cazul luxatiilor, contuziilor, inflamatiilor ligamentelor, reumatismului si artritei.
Tratmentul la cald are rezultate deosebite in vindecarea otitei, durerilor de spate, menstruale, de rinichi, migrene, tuse, imunitate scazuta.
Beneficiile utilizarii sarii sunt multiple, tratementele fiind destul de accesibile din punct de vedere al costurilor si gradului de dificultate, totul este sa aplecam privirea si la acele surse neconventionale de sanatate pe care natura ni le pune la dispozitie. In contextul lumii in care traim este greu sa mai gasesti un produs 100% natural asa cum este sarea si ar fi pacat sa nu profitam de tot ceea ce are de oferit si sa nu o pretuim la justa ei valoare.