Descriere Furnizor
Scurt istoric
Pana la Revolutia din decembrie 1989, in municipiul Iasi exista o singura biserica romano-catolica si anume Parohia "Adormirea Maicii Domnului", care servea si ca catedrala episcopala. In cartierul Nicolina nu existau pana atunci nici o biserica sau vreo alta cladire culturala: cinema, teatru, muzeu.
Avand in vedere greutatile mari in ceea ce priveste pastorirea credinciosilor romano-catolici din orasul Iasi, incepand cu anul 1991 s-a inceput construirea unei biserici in cartierul Nicolina, iar in anul 1992 s-a inceput construirea unei noi biserici in cartierul Dacia-Alexandru.
La initiativa episcopului romano-catolic de Iasi, E.S. Preasfintitul Petru Gherghel, in mai 1991 s-a pus piatra de temelie a noii biserici. Cladirea bisericii avea o fundatie in forma de patrat, dar biserica a fost construita intr-un stil modern, in forma de corabie. Lucrarile de constructie au avansat conform planului, iar la data de 27 noiembrie 1994 s-a celebrat prima Sfanta Liturghie in acest nou lacas, care a fost inaugurat ca filiala a Parohiei Iasi - "Adormirea Maicii Domnului".
La data de 1 octombrie 1995, in sarbatoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, episcopul Petru Gherghel a hotarat despartirea filialei "Sfanta Tereza" - Nicolina de la Parohia Iasi si constituirea ei ca parohie de sine statatoare, iar printr-un decret episcopal a numit primul paroh in persoana pr. Pavel Chelaru, avand ca vicar pe pr. Egidiu Condac. Aceasta parohie a avut pana in prezent urmatorii parohi: pr. Pavel Chelaru (1995-1999), pr. Isidor Iacovici (1999-2004) si pr. Anton Farcas (1 august 2004 - prezent).
La data de 16 iunie 2004, au poposit in pelerinaj in parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iasi relicva si bustul aurit al Sfantului Anton de Padova, fiind intampinate in fata bisericii de PS Petru Gherghel, PS Aurel Perca, pr. Isidor Iacovici, parohul comunitatii, precum si de un grup de preoti si credinciosi. Relicva a ramas acolo pana a doua zi dimineata. [1]
Printr-o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din anul 2007, ieseanca Margareta Vascu a obtinut dreptul de a primi despagubiri pentru terenul de 226,66 metri patrati, situat pe ªoseaua Nicolina nr. 14, ce a apartinut parintilor sai. Terenul respectiv se afla sub Parohia Romano-Catolica "Sf. Tereza a Pruncului Isus". Ieseanca a solicitat 250.000 RON de la reprezentantii parohiei pentru acest teren, dar acestia i-au oferit numai 31 de euro pe metru patrat, respectiv 7.030 de euro. [2]
Biserica Sfanta Tereza atrage atentia datorita formei si stilului sau modern de corabie, avand crucea plasata in varful catargului. Dimensiunile cladirii sunt: 1.130 m² - suprafata domeniului parohial, 454 m² - suprafata bisericii, 5.500 m³ - volumul bisericii, 18 metri pana la acoperis si 32 metri de la sol pana la cruce.
Parohia in prezent
Parohia "Sfanta Tereza a Pruncului Isus" din Iasi are in pastorire pe credinciosii aflati in partea de N-V a orasului, numarand la data inaugurarii 866 de familii cu 2.988 de credinciosi.
In prezent, in Parohia "Sf. Tereza" sunt celebrate liturghii in urmatoarele zile: duminica (la orele 09.00, 11.00 si 17.00), la sarbatori (la orele 09.00 si 18.00), precum si in zilele obisnuite (la orele 07.00 si 18.00).
Pe teritoriul Parohiei "Sf. Tereza" functioneaza doua institute de viata consacrata si anume:
* Societatea Vicentiu de Paul - Conferinta miscarii vincentine din Iasi, aflata pe ªoseaua Nicolina nr. 6
* Miscarea Familiile de Nazaret
Hramul Parohiei este sarbatoarea Sf. Tereza a Pruncului Isus sau Sf. Tereza de Lisieux (1873-1897), celebrata in fiecare an la data de 1 octombrie, intotdeauna pana acum in prezenta a cel putin unui episcop de Iasi. De asemenea, frecvent au loc vizite arhieresti in Parohie.
Sursa: Wikipedia